Cultura Clàssica

Dido i Enees

Dido i Enees

Carta…

… de Dido a Enees (Heroïdes, VII 1-24; 133-140)

Com canta el blanc cigne, quan la mort ho crida,estés sobre les humides herbes en la ribera del Meandre, així et parle jo, i no perquè abrigue esperances de commoure’t amb les meves súpliques. Contra la voluntat divina he donat començament a aquesta carta. Però, ja que per a la meva desgràcia he perdut ja la meua bona fama i l’honestedat del meu cos i de la meua ànima, de poca importància és perdre també unes paraules. Tens decidit, malgrat tot, anar-te i deixar a la desgraciada Dido, i els vents es duran al mateix temps les teues veles i la teua promesa. Tens decidit, Enees, deslligar amarres a les naus alhora que et deslligues tu del teu compromís, i buscar els regnes ítals, que no saps on estan. I gens t’importa la naixent Cartago ni les muralles que van alçant-se ni el summe poder lliurat al teu ceptre.

Escapes d’allò que està fet, persegueixes el que està per fer. Una altra és la terra que has de buscar a través de l’orbe, una altra és la terra que buscaves. Més, encara que trobes aquesta terra, qui te l’oferirà perquè la posseisques?, qui donarà els seus camps a uns desconeguts perquè es queden amb ells? Altre amor t’està esperant i altra Dido a qui enganyar de nou, altra paraula has de donar. Quan arribarà el temps que fundes una ciutat com Cartago i veges a la teua gent des de l’altura d’un alcàsser? (…)

Potser fins i tot, malvat, abandones a una Dido embarassada i en el meu cos s’amague tancada una part de tu. La desgraciada criatura seguirà la destinació de la seua mare i seràs culpable de la mort d’algú que encara no ha nascut; el germà de Julo morirà juntament amb la seua mare i un únic càstig arrossegarà a dos que estan units entre si.

A partir d’aquest text, intenta respondre a aquestes preguntes:

  • Per què Enees abandona a Dido?
  • Què li hauria entregat Dido a Enees?
  • Què li suggereix Dido a Enees com argument final?

Si vols, pots consultar l’enllaç següent:

Sobre el personatge de Dido en la Vikipèdia

http://ca.wikipedia.org/wiki/Dido

Sopa de lletres sobre Dido i Enees

Llig el text de la Vikipèdia i busca 10 mots relacionats amb la història de Dido i Enees. Tin en compte que es tracta de noms de personatges i llocs. Sort!!

sopa


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: